fbpx

Mégis mi történt?

Szóval, történt mindez, hogy egy Csütörtöki napon, rám írt a Mérce felelős szerkesztője, Kiss Soma, hogy lesz ez a Hétfői tüntetés, kellenek róla képek, lesz stream, meg percről percre tudósítás is. Alapvetően nem számítottunk nagy dologra, hiszen a pedagógus és diák tüntetések már egy ideje kifulladóban vannak, volt is egy hosszabb téli szünet a témában, na meg Hétfő délután négy órára volt meghirdetve a gyülekező, sőt az időjárás sem kedvezett, hiszen esett.

Bevallom őszintén, én nekem sem volt nagyon kedvem kimenni a zuhogó esőbe dolgozni, még akkor is, ha amúgy nem volt olyan hideg, meg szerencsére a szél sem fújt. Viszont ezzel szemben baromira álmos voltam, és ezen az sem nagyon tudott segítni, hogy a rendezvény előtt már a 4. vagy 5. kávén/energiaitalomon voltam túl. Ja és mindezek mellet még nem is ettem semmit.

Szó, ami szó, szarul voltam, na…

Alapvetően ennyi is lett volna az egész esemény, ha nem megy fel a tüntetés hivatalos vége után Pankotai Lili a színpadra, és nem kezdi el az embereket arra buzdítani, hogy menjenek fel a Karmelita kolostorhoz, Orbán Viktor irodájának az épületéhez, hogy ott nyomatékosítsák, hogy mennyire elfogadhatatlan a státusztörvény.

Micsoda ez a státusztörvény?

Alapvetően részletesebben itt írtak róla, de tömören röviden összefoglalván: Egy olyan új, a pedagógusokra vonatkozó törvény, amely nem csak a munkaköri és munka jogaikat csorbítaná a tanároknak, hanem a személyes magánéletüket is nagyban befolyásolná, példának okáért a tanárnak a saját tulajdonú informatikai eszközeit is bármikor bevizsgálhatja a tankerület, ha azt indokoltnak látja.

Természetesen mindez komoly felháborodást okozott a tanárok és az oktatás jobb helyzetéért küzdő szervezeteknél, ezért is a tüntetés.

Mi történt a várban?

Alapvetően egy kaotikus, de mégis meglepően gördülékeny átvonulás után, az akkor már kordont bontó országgyűlési képviselőkhöz érkeztek jellemzően fiatal, tinédzserekből álló tömeg, akik nem voltak restek besegíteni ott, ahol a képviselők elakadtak a rendőrséggel szemben. Több „incidens” is történt, jellemzően a rendőrök és tüntetők egymás mikro gesztusit félreértelmezve alakultak ki kisebb-nagyobb dulakodások, sőt egy ilyen közben könnygázt is fújt a rendőrség, igaz, erre parancsa valószínüleg nem volt, hiszen ilyenek előtt a rendőrök fel szokták venni a védőmaszkjukat, ami itt elmaradt, és a rendőr sorfal is könnyükkel és taknyukkal küzdöttek, miközben foggal körömmel védték az addigra már igencsak ipari hulladékká avanzsált alumínium kordont, amelynek értelmetlenségéről a TASZ jogásza így fogalmazott a Mércének:

(…)Nem világos, hogy mi szükség volt a kordonokra, pláne azok erőszakos védelmére.

 Hegyi Szabolcs – TASZ

Minden esetre a rendőrség tartotta magát, és míg a könnygáz felhő csillapodni kezdett, addig a fiatal tüntetők dühe egy csepett sem, viszont komolyabb agresszióval nem léptek fel a rendőrökkel szemben, nem úgy mint fordítva.

Több fiatalkorú tüntetett rendőrök fogtak le, rángattak, lökdösték őket, engem is rúgott meg rendőr a karmelita kolostor előtt.

Erre természetesen egy idő után a tüntetők is regáltak, a sokadik ilyen eset után már azt skandálták, hogy

„Gyerekeket bántasz!”

Mindezeket természetesen képek formájában is megörkítettem, így hát nincsen más hátra, mint azok a bizonyos képek: