fbpx

A tatai Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a velük társuló Kenderke Néptánc Egyesület igen sokrétű tevékenységei köré a néptánc, népzene és népművészet oktatása mellet a családi programok, események és rendezvények szervezése az egyik fő küldetése.

Népzenei gyermek programok a tatai Kenderkében.
Profi rendezvényfotózás.
Kép: Dián Ákos

Népzene mindenkié

Ők úgy vélik, hogy a népművészet az mindenkié, és Ők szeretnének gondoskodni arról, hogy a jövő generációi is megtapasztalhassák, milyen csodálatos népi kultúrával is rendelkezik a magyar nép. Éppen emiatt rendszeresen szerveznek különböző programokat az Almási utcai főhadiszállásukra.

A minden évben megrendezett „Szilvás Táncház” c. eseményükre kértek fel rendezvényfotózni, ahol kora délután családos programokkal -kézművesekkel, mesemondással, „ringató” foglalkozással és természetesen tánc oktatással- várták az érdeklődőket.

Én ebből gyűjtöttem össze azokat a képeket, amelyeket úgy gondolom, hogy mindenképpen látnotok kell, hogy ti is lássátok, hogyan is néz ki egy ilyen rendezvény fotókon.

A szakmai kihívás

Az amúgy is családias eseményen a cuki gyermek fotók csak úgy adták magukat, viszont ehhez jókor is kellet lenni a jó helyen, és nekem, mint fotósnak ez az igazi kihívás, hogy megtaláljam azt, ahol és ahogy éppen lennem kell a tökéletes képhez.

Ez az, ahol többet tudok nyújtani a kollégáimnál, hiszen több éves sajtó fotós tapasztalatommal az emberek legapróbb kis jeléből már tudom, hogy mi lesz a következő pillanatban, és én készen állok rá.

Ezért tud olyannak érződni a legtöbb fotó, hogy ez mind egy jól elkapott pillanat. Mert ezek azok is. Viszont nem mindegy, hogy csak egy-kettő, vagy több tucat ilyen pillanat van.

Ettől és az emberektől lesz autentikus az egész. Rendezvény fotósként nehéz a kamerával dolgozni, mert úgy kell az embernek „kívül” lennie, hogy közben végig „belül” van. Nem egyszerű úgy fotózni, hogy az emberek ne reagáljanak a fényképezőgépre. Szerencsére ez nekem (eddig) mindig sikerült, még ilyen gyermekfotózásos helyzetben is.

A teljes galéria itt megtekinthető: