fbpx

Mikor a Mérce.hu szerkesztősége megkeresett, hogy április harmadikán nem lenne-e kedvem a választási eredményvárókat fotózni, természetesen egyből igent mondtam. Nem kellet rajta sokat gondolkodnom, egy történelmi eseménynek lehetek a része – gondoltam akkor -, akármi is lesz a végeredmény.

Végül, mivel jelenleg is Józsefvárosban lakom, így a baloldali Szikra mozgalom és jelöltjük Jámbor András eredményváróján találtam magamat, ami a Vasas szakszervezet székházának a dísztermében volt. Mikor megérkeztem, a hangulat bizakodó és reménnyel teli volt. Fiatal, korombéli aktivisták sörrel üdítővel a kezükben várták, hogy jöjjenek az eredmények.

Az első (még nem hivatalos) hírek szerint sokkal szorosabb lett a küzdelem, mint amire számítottak, de nyerésre álltak. Mármint a Budapest 6-os választó körzetben, ami Józsefvárost és Ferencváros egy részét foglalja magába. Az országos – akkor még részleges – eredmények hallatán viszont elkezdődött egy ilyen keserédes hangulat eluralkodni a levegőben.

Viszont mikor már látni lehetett az országos eredményeken, hogy nem lesz kormány váltás, akkor ezek a fiatal lelkes, tényleg tenni akaró srácokban eltört valami. Ahogy a Partizán videó riportján és az én képeimen is látszik, sokkos állapotban vannak ők.

Bár Jámbor András megnyerte a körzetét, de ez eléggé keserédesé tette a győzelmet, hogy egy ilyen országos szereplésben kellet részt vennie. Mindezek ellenére, ahogy Ő is mondta:

…de azért azt mondjuk ki, hogy győztünk itt.

Aki ismer engem, pontosan tudja, hogy mennyire nem áll tőlem távol a politikai fotógráfia. Korábbi politikai tartalmú képeimet a klíma tüntetésekről például itt lehet megtekinteni.