fbpx

Miért fotóz valaki egy több mint 40 éves kamerával? De komolyan?(!) Mi értelme van annak, ha valaki direkt (!) csak régi analóg gépekkel filmre fotózik? Egy modern digitális kamera, példának okáért egy esküvőfotózásnál rengeteg előnye van, amit érdemes, sőt gyakran ki kell használni. Mégis sokan (köztük én is) esküdni mernek arra, hogy tényleg nem az eszköz és annak a tudása a lényeg, nem számít, hogy az ember milyen géppel fotóz, addig, amíg el tudja érni azt a végeredményt, amit szeretne.

2022 nyarán fekete-fehér filmre készítettem el ezt a képet, amit egy majdnem 50 éves Pentax géppel fotóztam.

Mégis azért azt kell, hogy mondjam, hogy ha az ember fejlődni, tanulni akar, akkor bizonyos technikai limitációknak meg kell lennie. Nem véletlen, hogy a történelem nagy és híres fotósai nem az AI technológiás, többmillió AF ponttal rendelkező, másodpercenként 10+ kép elkészítésére alkalmas gépekkel fotóztak – egyrészről, mert ezek ugye nem is léteztek még akkor, másrészről meg nem ez a lényeg.

Elcsépelt szöveg már, de attól még igaz. Nem az számít milyen a gép, amivel fotózunk, hanem az, hogy ki van mögötte. A lényeg, hogy tudja az ember, hogy mit csinál.

A kevesebb néha több éppen ezért  gondolom, hogy az analóg fotózás egyedülálló élményt nyújt mind a fotósoknak, mind az ügyfeleknek, merthogy lehetővé teszi, hogy lassítsanak, és jobban figyeljenek arra, hogy mit fotóznak. Az analóg kamera használata nem csak a technikai tudás fontos részét képezi, hanem segít abban is, hogy a fotós megismerje a fényképezés művészetét, hogy fejlődjön, hogy átgondolja, mit is akar látni a képen, hogy megismerje és magabiztos legyen az exponálásnál.

Azonban azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a digitális fényképezőgépeknek is megvannak a maguk előnyei. A digitális kamerák teszik lehetővé azt, hogy másodpercek alatt a pillanat megtörténte után már akár az egész világ láthassa, könyebb is rajta megtanulni a fotózás alapjait, hiszen lehetővé teszik például, hogy a fotósok azonnal lássák az eredményt, és szükség esetén módosítsák a beállításokat.

Tehát bár azt vallom, hogy az analóg fotózás nagyszerű módja annak, hogy fejlesszük a fotós készségeinket, azonban azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a digitális technológia számos előnnyel rendelkezik. A fontos az, hogy a fotós képes legyen kihasználni a rendelkezésre álló eszközöket, és a saját igényeinek megfelelően válassza ki a megfelelő eszközöket a munkájához.

Hiszen a kamera végső soron ez: egy eszköz. Hogy hogyan használjuk az csak rajtunk múlik.